English
Swedish

Midnattssolsrallyt - The midnight sun rally
 
 
separator
Danskt i topp på Midnattssolsrallyt:  
 

Danska Bo Buddum Andersen slog till med den snabbaste tiden på den inledande sträckan av Midnattssolsrallyt, en halv sekund före Kjell Fransson och 1,3 sekunder snabbare än Mats Myrsell. Räkna med att svenskarena är revanschsugna i morgon.

Folkfest är det rätta ordet när man beskriver inledningen av KAK Midnattssolsrallyt 2022. Gelleråsen Arena utanför Karlskoga är navet i tävlingen och under onsdagens eftermiddag bjöds på många härliga uppvisningar innan rallyt invigdes av Tony Ring kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, tillika stor motorentusiast.

Den inledande publiksträckan på 3,02 kilometer var omväxlande grus och asfalt vilket ställde höga krav både på förare, bilar och mekaniker.

Med bara 30 sekunders starmellanrum var det snabba ryck och tätt på banan till publikens glädje. Danska Bo Buddum Andersen fick till en kanontid på sträckan med sin Opel Kadett GT/E och överraskande nog var det ingen som kunde matcha hans tid. Erkänt snabba förare som Europamästaren Mats Myrsell fick se sig slagen med 1,3 sekund medan Kjell Fransson blev bästa svensk med en halv sekund upp till Andersen.

-Det var en utmanande sträcka. Jag är jättenöjd med teamet och laddar om för morgondagens sträckor, säger Kjell Fransson.

Både Fransson och Myrsell lär vara revanschsugna, men Andersen är redo att bjuda på motstånd..

-Jag gillar grus ännu bättre än asfalt och tänker köra ännu fortare i morgon.

Midnattssolsrallyt fortsätter under torsdagen med sex specialsträckor och lunchuppehåll på Löfbergs Arena Färjestad. Under fredagen körs sju sträckor med lunchuppehåll i Askersund och de avslutande sex sträckorna körs under lördagen med lunchuppehåll på Kägleborgsbanan. Målgången blir på Stora torget i Karlskoga under lördagseftermiddagen.

Preliminär ställning Midnattssolsrallyt 2022 efter SS1:
1 Bo Boddum Andersen, DK, Randers Auto Sport, Opel Kadett GT/E 2.32,0
2 Kjell Fransson, Vimmerby MS, Renault Alpine A 310 +0,5 sekunder
3 Mats Myrsell, SMK Hedemora, Porsche 911 RSR, +1,3 sekunder

Mer information, hålltider och högupplösta bilder finns på hemsidan: www.midnattssolsrallyt.com

Information om Midnattssolsrallyt Super Show (förköp är enklast men biljetter går även att köpa vid entrén) finns på hemsidan: www.gellerasen.se

Bildtext: Bo Burrum Andersen och Erik Rasmussen är vana att överraska svenska förare genom sina snabba körningar, men räkna med att svenskarna är revanschsugna. Foto: Midnattssolsrallyt.

Inte snabbast på pappret men danska Bo Burrum Andersson laddade fullt med sin Opel Kadett GT/E och leder Midnattssolsrallyt inför torsdagens sträckor.

Midnattssolsrallyfakta och historik

KAK Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobilklubben KAK och är Sveriges, samt ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K, och har körts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. KAK Midnattssolsrallyt ska erbjuda deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Deltagarna ska erbjudas en trevlig samvaro med god mat i en anda av nostalgisk motorsportkultur där helhetsupplevelsen tillsammans med tävlingsmomentet utgör den klassiska Midnattssolsrallyandan.

KAK Midnattssolsrallyt 2022 körs den 6 juli till den 9 juli. Rallyt är öppet för tvåhjulsdrivna bilar byggda 1990 eller tidigare. Årets tävling har Gelleråsen Arena som centrum. Rallyt består av totalt 20 specialsträckor på omkring 15 mil. Tävlingen körs i tre etapper med nattuppehåll.

separator