English
Swedish

Midnattssolsrallyt - The midnight sun rally
 
 
separator
Göthberg kopplar greppet:  
 

Midnattssolsrallyts fredagsetapp bjöd på klassiska sträckor. Suveräna Per Göthberg kopplade greppet och drygade ut sin ledning till veteranen Lars-Ove Biffen Olsson. I morgon avgörs Sveriges största historiska rallytävling med sex utmanande sträckor.

Fredagens etapp av Midnattssolsrallyt inleddes med en riktigt klassisk sträcka i sammanhanget, då delar av den var med redan i 1951 års Midnattssolsrally. Dagens andra sträcka var en uppföljning på en gammal tradition i Midnattssolsrallyt med en publiksträcka på Gelleråsen, precis som nästan alla år från 1955 till 1964. Europamästaren Mats Myrsell, Porsche 911, var allra snabbast på banan och fortsatte sedan att klättra i resultatlistan, men ligger fortfarande utanför tätstriden. Per Göthberg, även han Porsche 911, ledde inför dagens etapp före Lars-Ove Biffen Olsson, Opel Ascona 400, som dock knappade in på förspränget lagom till lunchuppehållet i Askersund.

Under eftermiddagens sträckor höjde Göthberg tempot en aning och lade sig till med en betryggande ledning före Biffen Olsson, som dock avslutade med att ta segern på sista sträckan.

– Det känns bra inför morgondagen, för Göthberg kör riktigt bra. Vi har haft skoj och är nöjda med insatsen, summera Biffen Olsson torsdagens etapp.

– Vägarna har varit suveräna. Prio ett i morgon blir att ta sig i mål och köra med insidan av huvudet, säger Göthberg.

Mikael Wisti ligger stabilt på en tredjeplats medan Janne Blom, Volvo 240 och Kjell Fransson, Renault Alpine A310, kämpar om fjärdeplatsen.

De avslutande sex sträckorna körs under lördagen med lunchuppehåll på Kägleborgsbanan. Målgången blir på Stora torget i Karlskoga under lördagseftermiddagen.

Preliminär ställning Midnattssolsrallyt 2022 efter SS14:
1 Per Göthberg, Eskilstuna MK, Porsche 911 Carrera, 1.09.23,3
2 Lars-Ove Biffen Olsson, Forshaga MC, Opel Ascona 400 +25,7 sekunder
3 Mikael Wisti, Fagersta MK, Volvo 244, +1 minut och 04,9 sekunder

Mer information, hålltider och högupplösta bilder finns på hemsidan: www.midnattssolsrallyt.com

Bildtext: Per Göthberg ligger i ledningen inför den avslutande lördagsetappen av Midnattssolsrallyt.

Snabbast på fredagens sista sträcka bådar gott för veteranen Lars-Ove Biffen Olsson som inte kommer att ge sig utan en ordentlig strid.

Midnattssolsrallyfakta och historik

KAK Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobilklubben KAK och är Sveriges, samt ett av Europas största rally för historiska tävlingsbilar, Appendix K, och har körts sedan 2006. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. KAK Midnattssolsrallyt ska erbjuda deltagare, publik och partners en unik upplevelse av klassiska rallybilar på fina rallyvägar under säkra förhållanden. Deltagarna ska erbjudas en trevlig samvaro med god mat i en anda av nostalgisk motorsportkultur där helhetsupplevelsen tillsammans med tävlingsmomentet utgör den klassiska Midnattssolsrallyandan.

KAK Midnattssolsrallyt 2022 körs den 6 juli till den 9 juli. Rallyt är öppet för tvåhjulsdrivna bilar byggda 1990 eller tidigare. Årets tävling har Gelleråsen Arena som centrum. Rallyt består av totalt 20 specialsträckor på omkring 15 mil. Tävlingen körs i tre etapper med nattuppehåll.

separator